Havnen og det maritime Svendborg

Havnen og Det Maritime Svendborg - Billede af Frederiksøen i Svendborg havn
Havnen og Det Maritime Svendborg - Billede af Frederiksøen i Svendborg havn

Havnen og det maritime Svendborg

Svendborg som levende havn
Svendborg Havn er med sit træskibsmiljø, sin færgehavn og bygningsmasse en levende havn – og havnen er samtidig er Danmarks bedste bevarede erhvervshavn.
Sejlskibsbroen - foto: Knud Mortensen
Sejlskibsbroen - også kaldet Træskibsbroen - og det øvrige havneanlæg i ’Mudderhullet’ har med sin unikke beliggenhed været samlingssted for træskibene og det maritime foreningsliv gennem generationer.
Sænkning af MF Ærøsund - foto: Mads Claus Rasmussen
Færgen M/F Ærøsund gik til bunds i 2014 efter en kontrolleret sænkning. Det skabte rammerne om et af Danmarks mest interessante kunstige rev, hvor man kan udforske færgen, som har en stærk kulturhistorisk tilknytning til området.
Ring-Andersens Skibsværft
Svendborg er en skibsbygger-by. Langs sundet har der ligget op mod 29 værfter. Det sidste overlevende træskibs-værft er Ring-Andersen – et helt unikt familieejet værft fra 1867, der tilfører liv og kvalitet til såvel havn som skibsbyggertraditionen.
Vandsport ved Valdemarslot - foto: Knud Mortensen
Det sydfynske områdes unikke placering ved vandet åbner muligheder for næsten alle former for vandsportsaktiviteter. Det er et øhav i verdensklasse, og der er rige muligheder for lystsejlads, kajak, roning og kite- eller windsurfing fx i foreninger og klubber.
MS Helge - foto: Knud Mortensen
M/S Helge er et passagerskib, der siden 1920'erne har sejlet sundet tyndt. Helge er et uomgængeligt vartegn for Svendborg. I maj 2012 udpegede Skibsbevaringsfonden M/S Helge til et bevaringsværdigt skib.
Kultur på Frederiksø - Lysfest: foto: Henrik N. R. Paulsen
Frivillige og entusiastiske unge i byens kulturelle græsrodsmiljø har taget mulighederne på Frederiksøen til sig og skabt bl.a. foreninger og oplevelser. De er med til at fastholde billedet af Svendborg som et sted, hvor meget kan lade sig gøre.
De maritime uddannelser - Nuværende SIMAC-bygning
Svendborg er en smuk og stolt søfartsby, og mange af Danmarks maritime uddannelser er koncentreret i Svendborg. Fx er SIMAC Danmarks største maritime uddannelsesinstitution.
Det maritime og rekreative Svendborg - Sejlbåde på sundet - foto: Knud Mortensen
Svendborg Sunds Sejlklub var Danmarks første sejlklub udenfor København. ’SSS’ har været med til at positionere Svendborg og Sydfyn som et fremragende udgangspunkt for lystsejlads. Sejlklubben startede i 1866 og havde 150 års jubilæum i 2016.
Maritimt Center - foto: Knud Mortensen
Havnepakhuset er et stærkt lokalhistorisk søfartssymbol. Det rummer i dag Maritimt Center og et væld af aktiviteter, der er meningsfulde og historisk relevante for et pakhus med en sådan historie og betydning.