De skabte Svendborg - det historiske fundament

De skabte Svendborg - billede Svendborg Værft
De skabte Svendborg - billede Svendborg Værft

De skabte Svendborg - det historiske fundament

Gudmefyrsternes hal og jernalderens handelsplads i Lundeborg - foto: Lokalhistorisk Arkiv
Et af Sydøstfyns vigtigste bidrag til Danmarks forhistorie med tætte forbindelser til romerne er et tidligt fyrstedømme, der peger frem mod statsdannelser.
Ørkild Voldsted - foto: Knud Mortensen
Et af Danmarks største voldsteder fra middelalderen ligger ved Rottefældeskoven i Svendborg centrum. Ørkild Voldsted er voldsted efter Ørkildborgen. På hovedbanken ses stadig rester af murværk fra bygninger og ringmur. Voldstedet holdes i dag fri for bevoksning af græssende får.
Lundeborg Havn - foto: Svendborg Byhistorisk arkiv
Lundeborg er en lille hyggelig fiskeri- og lystbådehavn, som er ejet af fiskerne selv. Ambitionen med Lundeborg var oprindeligt at skabe en konkurrent til Nyborg og Svendborg, og Lundeborg ligger som en perle ved Storebæltskysten.
Stenstrup Teglværk - foto: Svendborg Museum/Byhistorisk Arkiv
Omkring Stenstrup opstod midt i 1800-tallet et omfattende teglværksmiljø, der udnyttede det fine ler i undergrunden. Op til 7 teglværker har ligget i og omkring Stenstrup, og kulturmiljøet er et godt eksempel på, hvordan landområderne blev industrialiseret.
Mærsk - foto: Knud Mortensen
A. P. Møller-Mærsk er måske landets mest kendte grundlægger af en verdensomspændende virksomhed den dag i dag. Svendborg er stadig en stor del af forståelsen af A.P. Møller-dynastiet. I 2001 blev Mærsk Mckinney Møller udnævnt til æresborger i Svendborg.
Svendborg Værft - foto: Lokalhistorisk arkiv
Svendborg er en skibsbyggerby. Langs sundet har der fra midten af 1700-tallet ligget op mod 29 værfter og skibsbyggerpladser i kortere og længere perioder – tilsammen byggede de mere end 1000 stål- og træskibe.
Den Røde Højskole - foto: Lokalhistorisk arkiv
Svendborgs mangfoldige kulturliv er i høj grad blevet præget af tilflytningen af hippier og 68’ere i 70'erne og 80'erne. Tilflytterne har bidraget til, at byen i dag har en meget stor andel beboere i den ’kreative klasse’.
Ollerup Gymnastikhøjskole - foto: Knud Mortensen
De frie skoler i Ollerup er et knopskudt og vitalt vidnesbyrd om Sydfyns grundtvigianske fortid og nutid, der har sikret et levende skole- og kulturmiljø, der stadig trives og næres af ambition, folkelig interesse og mangfoldige idéer.